Tüp Bebek ve İnfertilite Derneği

Blog

Tüp Bebek Transfer Sonrası Ne Kadar Dinlenmeli?
Tüp bebek tedavisi, doğal yolla bebek sahibi olamayan çiftlere yardımcı olan tedavilerden bir tanesidir. Pek çok aşamadan oluşan tüp bebek tedavisindeki en önemli aşamalardan bir tanesi embriyo transferidir.
Tüp bebek transferi gerçekleştikten sonra klinikte belli bir süre beklemeniz istenir. Genelde yarım saat ila bir saat süren dinlenme sonrası doktorunuzun tavsiyelerine uyarak yatak istirahatine gerek olmaksızın günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz.
Tüp bebek transfer sonrası ne kadar dinlenmeli sorusunun cevabını ve tüp bebek transferiyle ilgili merak ettiklerinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Tüp Bebek Transfer Nasıl Yapılır?
Embriyo transferi, tüp bebeğin en önemli aşamalarından bir tanesidir. Embriyo transferi öncesi yumurtalıklarda birden fazla yumurta olgunlaşması için hormon ilaçları kullanılır. Foliküller olgunlaştıktan sonra yumurtalar toplanır ve laboratuvar ortamında spermlerle bir araya getirilir. Yumurtalar döllendikten ve embriyoların bir süre gelişmesi beklendikten sonra ultrason yardımıyla seçilen embriyo kadının rahmine transfer edilir.
Tüp bebek transferi acı verici bir işlem olmadığından dolayı sakinleştirici ilaç kullanımı gerektirmez. Transfer öncesi mesanenin biraz dolu olması istenir. Bu sayede embriyo en iyi konuma düzgün bir şekilde transfer edilebilir. Ayrıca embriyonun transfer edilmesini sağlayan kateterin rahme daha kolay ulaşmasını sağlayabilir.
Tüp bebek transferinde izlenen adımlar genel olarak şu şekildedir:

Embriyo transferinden sonra eve gitmeden klinikte bir saat kadar dinlenmeniz ve klinikten çıktıktan sonra fiziksel aktivitelerinizi sınırlamanız istenir. Transfer sonrası yatak istirahati gerekli olmamakla birlikte transfer gününü sevdiğiniz aktiviteleri yaparak rahatlamaya çalışmanız önemlidir.

Tüp Bebek Transfer Öncesi Beslenme
Tüp bebekte başarı ihtimalini arttırma söz konusu olduğunda beslenmenin önemli bir yeri vardır. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni, vücudunuzun gebeliğe hazırlanması ile embriyonun implantasyonu ve gelişimi için uygun ortamın oluşturulmasında etkili olabilir. Kötü beslenmek ise doğurganlığı olumsuz etkileyerek tedaviden beklenen sonuçların elde edilememesine neden olabilir.

Tüp bebekte transfer öncesi beslenmenizde dikkat etmeniz gereken noktalardan bazıları şu şekildedir:

Tüp bebekte transfer öncesi uzak durmanız gereken yiyecek ve içecekler ise şu şekildedir:

Tüp Bebek Transfer Sonrası Dinlenme
Tüp bebek sonrası dinlenmek, embriyonun implantasyonunu desteklemek açısından önemlidir. Genel olarak tüm tıbbi işlemlerden sonra hastanın dinlenmesi tavsiye edilir. Bununla birlikte dinlenmekten kasıt, yatak istirahati olmamalıdır. Aksine yatak istirahati, halihazırda tedavi nedeniyle östrojen seviyeleri yüksek olan anne adayının hareketsiz kalmasına yol açarak kan pıhtılaşması ihtimalini arttırabilir ve insülin direncinin de artmasına neden olabilir.
Hareketsizlik nedeniyle pıhtı oluşması, embriyonun gelişimi için gerekli olan kan akışını azaltabilir ve gebeliği engelleyebilir. Bu nedenle tüp bebek transfer sonrası dinlenme tavsiye edilmekle birlikte hafif egzersizler, inflamasyonu azaltmaya, hormon seviyelerini düşürmeye ve kan akışını desteklemeye yardımcı olabilir.
Tüp bebek transferi sonrası yeteri kadar dinlendiğinizden ve vücudunuzu yormadığınızdan emin olmak için şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

Tüp Bebek Transfer Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüp bebekte transfer sonrası süreç hem fiziksel hem de duygusal açıdan yorucu olabilmektedir. Transfer gerçekleştikten sonra gebelik testi yapacağınız zamana kadar geçmesi gereken yaklaşık iki haftalık süreçte bazı noktalara dikkat ederek tedavinin başarı şansını arttırabilirsiniz.
Tüp bebek transfer sonrası dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şu şekildedir: